Voelen maakt blij!

Voelen maakt blij! Hoezo? Ik voel me boos. Ik voel me verdrietig. Ik ben helemaal niet blij!

Gevoelens en voelen zijn verschillende dingen.

Wanneer ik aan mensen vraag Wat voel je nu eigenlijk?, krijgt ik vaak antwoorden als: Ik voel me mat. Of ik ben onzeker. Ik ben onrustig, voel me down. Dit zijn benamingen voor gevoelens. Gevoelens of emoties worden vaak verward met voelen.

Gevoelens of emoties hebben vrijwel altijd te maken met wat in het verleden met jou is gebeurd of wat de toekomst je zal brengen. Ik heb net bijvoorbeeld mijn huis verkocht en moet over een halfjaar verhuizen, terwijl ik nog geen nieuw huis heb. Dat maakt mij onrustig en zenuwachtig!

Of misschien ken je het gevoel dat wanneer je in een groep mensen bent je onrust voelt en zenuwachtig bent. Dit kan misschien wel komen doordat je niet tot last wil zijn. En dat kan wel eens een link hebben met wat je vroeger thuis hebt meegekregen als het gaat om ervoor de ander zijn versus eerst goed voor jezelf zorgen.

Emoties en gevoelens gaan dus vaak over het verleden of de toekomst en maken dat je vaak bezig gaat met jezelf. Je gaat uit het contact met je omgeving en raakt er niet zelden van in je hoofd!

Iets voelt goed of niet goed!

Voelen daarentegen gaat over hier en nu. Doe je met je lijf.  Met het grootste orgaan wat je bezit: de huid! Het is heel simpel. Iets voelt goed of iets voelt niet goed.

Je voelt pas iets als je er contact mee maakt. Je open voor stelt voor iets of iemand. Bijvoorbeeld: je voelt de wind op je wangen en vindt het heerlijk. Je voelt je kleren terwijl je loopt en merkt dat ze lekker zacht zijn of juist ergens knellen. Wanneer je ongemak voelt kun je er iets aan doen. En is de kans is vele malen groter dat je er iets aan gaat doen.

Kortom: Voelen doe je met je grootste orgaan de huid! Het is dus niet iets wat binnen in je gebeurt maar naar buiten is gericht. Gevoelens zijn veelal cadeautjes, op het verkeerde moment en in de verkeerde verpakking! Ze staan ons vaker in de weg dan dat ze ons helpen. Maak contact met alles wat je doet en om je geen. Als je gaat voelen krijg je meer ruimte en wordt je blij!

Volgend bericht
Wat te doen tegen piekeren?

Related Posts

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.