Ik heb net de kerstboom in de kamer gezet en versierd met mooie kerstballen. Terwijl ik hier zo mee bezig was dacht ik aan al die ballen die we vaak in de lucht moeten houden. Multitasking, van hot naar her. We weten dat we dat niet zouden moeten doen

Er zijn eigenlijk maar drie ballen die echt belangrijk zijn en waar je goed voor moet zorgen.​

De ‘IK-bal’,

Deze bal gaat over me-time, niets moeten en alleen aan jezelf hoeven denken. Wanneer je deze bal altijd het belangrijkste vindt, ben je egocentrisch of in het ergste geval een kluizenaar of een egoïst. Maar doorgaans hebben we de ‘IK-bal’ veel te weinig vast. Wel super belangrijk om af en toe voor jezelf te kiezen.

De ‘JIJ-bal’

Als je deze bal vastpakt, ben je er voor de ander. Je zorgt. Dat kan een heerlijk gevoel zijn. Je hebt immers betekenis voor een ander. Houd je de ‘JIJ-bal’ te veel vast, dan loop je leeg. Vaak ben je dan ook te veel rekening aan het houden met anderen. Misschien vind je het te belangrijk wat anderen van je vinden.

Het is mooi als je de er echt voor de ander kan zijn, dat je gevend bent ingesteld. Het leven kan een groot appel doen op je zorgende kant. Maar dit betekent dat je wel goed voor jezelf moet zorgen en zeker ook tijd moet maken voor de andere ballen.

De ‘SAMEN-bal’

​​ Deze bal gaat over verbondenheid, geluk en gezondheid. Het gevoel dat je iets met een ander doet of onderneemt en je weet niet goed meer wie nou wat heeft gedaan. Het gevoel van een goede knuffel, een goed gesprek of een warme hand. Dat is het gevoel van samen.

Je kunt het niet alleen zelf ervaren maar ook duidelijk zien aan andere mensen. Wanneer mensen samen lopen zie je dat direct. Hun lijven zijn toegewend, een onzichtbaar lijntje.

Mensen leven op van zulke samen-momenten. Ze worden er gelukkig en super gezond van.

Dat komt onder andere omdat er een heel belangrijk hormoon vrijkomt wanneer we ons verbonden voelen. Het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Dit hormoon zorgt dat je beter met stress om kan gaan, omdat het er voor zorgt dat het stresshormoon cortisol afneemt. Ook is oxytocine een boost voor je immuunsysteem en ben je veel minder snel ziek. Het hormoon zorgt ervoor dat we andere mensen makkelijker vertrouwen en openstaan om samen te werken.

Wil je meer de SAMEN-bal vasthouden in je leven en hier meer verdieping in vinden?. Dan zal je moeten jongleren. Er zijn drie ballen en je hebt maar twee handen. De kans dat een bal op de grond valt en blijft liggen is dus aanwezig. Een kwestie van goed opletten dus. Welke ballen houd jij goed vast? En welke ballen liggen er bij jou regelmatig op de grond?  Ik wens je in ieder ​​geval

een fijne kerst met heel veel SAMEN -momenten!