haptonomie gaat over voelen en verbondenheid

Leg eens uit wat de kleur oranje is!

Deze pompoen is oranje maar woorden geven aan oranje…?

Dat is andere koek!

Ik krijg dagelijks de vraag: “Wat voor werk doe jij nu eigenlijk? En wat leer ik dan bij jou?” Ik zit dan altijd een beetje met mijn mond vol tanden want het is een beetje hetzelfde als vragen naar de uitleg van de kleur oranje.

“Kom maar op de behandelbank”, zeg ik dan meestal, “dan laat ik je het voelen!”. Dat werkt vaak heel goed. Mensen begrijpen gevoelsmatig dan meteen waarover het gaat.

Haptonomie heeft zijn plek inmiddels verworven binnen de gezondheidszorg. Ik help graag mensen die te ver zijn gegaan. Burn-out, overspannen of angstig zijn geworden. Of lichamelijke klachten hebben gekregen. Maar het vak heeft nog zoveel te brengen buiten de gezondheidszorg.

Hoe blijven we in deze drukke wereld als mens heel, als team heel, als organisatie heel. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.

Daarom wil ik toch graag woorden proberen te geven aan mijn vak. Hoe lastig dit ook is. Mensen te inspireren meer voelend in het leven te staan.

En dan gaan ik nu maar eens bedenken wat ik met deze pompoen ga doen…

Een oranje soepje maken denk ik.