In ons westers denken is er een scheiding tussen lichaam en geest. En overheerst de gedachte: “Een klacht is het gevolg van een ziekte, er is iets mis in mijn lijf”. We hebben dan ook de neiging om een klacht te analyseren. Met als overtuiging: “Als ik het snap, als ik weet waar het vandaan komt, dan kan ik het probleem oplossen en heb ik geen klacht meer”. Maar vaak werkt het niet zo. Veel fysieke klachten hebben geen aantoonbare of meetbare oorzaak. Meer dan de helft van patiënten in de spreekkamer kampt met klachten die de dokter niet thuis kan brengen!

Fysieke klachten hebben niet altijd een aantoonbare oorzaak

Toch blijven we vaak hangen in het analyseren en doorzoeken. Opzoek naar een lichamelijke oorzaak. Voor de persoon die deze klachten heeft een frustrerende en vaak moedeloze weg. Als je niet uit kijkt gaat je klacht, de pijn die je voelt, je leven beheersen. Het wordt eigenlijk alleen maar erger en je voelt je vaak niet begrepen en gezien.

Kapotte kikker

Ooit hoorde ik het verhaal van de kapotte kikker. Als je wil weten hoe een kikker in elkaar steekt kun je hem gaan ontleden. Je komt steeds meer te weten als je steeds dieper graaft en alle verschillende organen en weefsels analyseert. Je komt vast een niertje, spiertje, botje of iets anders tegen wat niet helemaal werkt zoals het zou moeten. Maar het is nog nooit iemand gelukt de kikker weer in elkaar te zetten en weer als kikker te laten springen.

Met andere woorden als je blijft zoeken, vind je altijd problemen, dingen die niet goed zijn. Maar het maakt je niet beter. Sterker nog, je gaat er kapot van. Dit gebeurt helaas vaak met mensen met deze onbegrepen klachten.

Als haptotherapeut probeer ik anders naar mensen te kijken. Wat maakt jou heel? Wat maakt jou blij? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar wordt jij door geraakt?

Wanneer je de weg inslaat om meer te gaan kiezen voor wat je goed doet (goed voelt) verandert er veel in je lijf. Het is een sneeuwbaleffect. Je voelt steeds beter wie je bent en waar je voor staat en wat goed is voor jou. En niet onbelangrijk: pijn ga je anders beleven. En kan zelfs verdwijnen. Je lijf wordt je bondgenoot en is steeds meer te begrijpen.